XXI Meeting of the Canada/Mexico/U.S. Trilateral Committee for Wildlife and Ecosystem Conservation and Management

Ottawa, Ontario – May 16 -20, 2016

Agenda

nua
Tuesday May 17
7:00-9:00am Breakfast
8:00-8:45 am Registration
9:00-10:30am
(1hour 30min)
Welcome Ceremony; Remarks by Delegation Leaders
10:30-10:45 Break
10:45am-12:15pm
(1hour 30min)
Joint Session: SCCCWT/ECWT/MBWT
6. Southern Wings
7. Full life-cycle stewardship for avian grassland
Species at Risk
8. Full life-cycle integrated population monitoring of
declining grassland bird species 9. North American Grassland Bird Conservation
Initiative
10. Conservation and Restoration of the Islands of
Canada, the United States and Mexico.
12:15-1:30pm Lunch
1:30-3:20pm
(1hour 50min)
11. Landscape and seascape conservation (cont'd)
11.1 Conservation Planning Tools in Mexico
11.2 The Role of Canadian Non-government
Organizations in Landscape Priority Setting for
Conservation
11.3 Multi-species, landscape and ecosystem
approaches for conservation – Interagency Pilot
Projects in Canada
3:20-3:35pm Break
3:35-5:30pm
(1hour 55min)
11.4 Agreements and progress of the DLCC
Mexico/USA program
11.5 GEMAS Project - Towards an Effective
Management of Ramsar Sites in Mexico
Discussion – Further opportunities for collaboration and landscape conservation design and
implementation
Recap
7:30pm Dinner
7.50pm Emmer
7:00-9:00pm

XXI Meeting of the Canada/Mexico/U.S. Trilateral Committee for Wildlife and Ecosystem Conservation and Management Ottawa, Ontario – May 16 -20, 2016 Agenda

Wednesday	Thursday
May 18	May 19
7:00-9:00am Breakfast 7:00-9:00am FWS Director US State Agencies Breakfast	7:00-9:00am Breakfast
8:30 -11:30 am (3 hours, including travel time) Field Trip to Gatineau Park	9:00-11:00am (4 hours) 12. Specific example of collaboration: Monarch Butterfly 12.1 Progress Report on Trinational Monarch Conservation Activities and Commitments 12.2 Assisting State and Provincial Fish and Wildlife Agencies with Monarch Butterfly Conservation: Planning Efforts in the United States 12.3 The Crucial Role of Roadsides in Monarch Health: Best Management Practices for Monarch and other Pollinator Habitat Health in Highway Rights of Way Path forward 11:00-11:15am Break 11:15am-1:00pm (1 hour 45 min) 13. Conclusion Key messages of the week
12:00-1:30pm Lunch and Travel to Museum	Identification of opportunities for future collaboration 1:00-2:15 pm Lunch (delegates on their own)
1:30-5:30pm (4 hours) Plenary Session: Migratory Birds (Museum of Nature)	2:15-3:15pm (1 hour) 14. Executive Table & ALL WT Co-Chairs joint session 3:15-3:45pm (30min) 15. Prepare 1-page highlights report and start AIRs
	3:30-3:45pm (15 min) ECWT co-chairs presentation to ET: Status Report on Trinational Monarch Conservation Activities 3:45-4:00pm Break 4:00-5:15pm (1hour) 15.Prepare 1-page highlights report and start AIRs 16. Closeout and Highlights Report submission 6:00-7:00pm Reception
6:00-7:00pm Reception and signing of LOI (Museum of Nature)	7.20mm Diamon/dolomotos and discontinuous
7:30pm Dinner (delegates on their own)	7:30pm Dinner (delegates on their own)

XXI Meeting of the Canada/Mexico/U.S. Trilateral Committee for Wildlife and Ecosystem Conservation and Management
Ottawa, Ontario – May 16 -20, 2016
Agenda